Experiment: Viata fara cash / un an doar cu cardul
Viata fara cash. Sau cu cat mai putin. Cu cardul, mai mereu.
A trecut mai bine de un an de la acest post in care povesteam cum faci economie daca platesti cu cardul si faci cumparaturi online. Si nu e mica economia, cam 20 la suta din ce achiti lunar pentru ca nu intri in magazine si ai o evidenta clara a platilor .
As renunta la plata cu cardul pentru bancnote? Raspunsul e clar. Nu! Si daca am face mai multi asa probabil ca ani am ajunge la performanta Suediei (in 20 de ani:D). Banca Centrala spune ca banii “gheata” sunt folositi in mai putin de 20% din tranzactiile din magazine. La jumatate fata de acum 5 ani, arata un articol BBC.
La noi poti sa platesti cu cardul cam orice in 2018. De la transport in comun, la cumparaturi din piata (la piata Hala Traian, de exemplu) sau de la producatori romani online, pana la utilitati, haine si cosmetice. DAR, cu mari sincope. Daca am putut plati la POS de fiecare data cand mi-am reincarcat la RATB cardul, la metrou…fara cash nu prea te descurci daca nu functioneaza automatul. Probleme am intampinat si la plata intretinerii. Desi blocul in care stau are contract cu o firma de administrare, daca faci plata cu cardul si nu anunti, atunci apari restant. Pentru ca firma “face economie” si are cel mai ieftin cont bancar, poate scoate un extras pe luna. Ce rost mai are sa ai firma de administrare?
Utilitatile insa…le poti achita fara probleme direct din Home Bank-ul ING. Cat despre iesiri si cumparaturi, sa le luam pe rand:
Restaurante si baruri. Starbucks tocmai a lansat cardul Starbucks Reward, la fiecare 2 lei cheltuiti primesti o steluta. Dupa ce aduni 100 de stelute, intr-un an, primesti cadou o bautura si acces la oferte speciale. Incarci bani pe el si platesti apoi cu el, tot cashless se numeste.
In restaurante e si mai simplu, cele mai multe au POS-uri mobile. Si cred ca pe masura ce trece timpul vor fi mai numeroase cele care au meniuri electronice, cum este cazul celor de la City Grill.
Haine si cosmetice. Le platesc online, pe primesc la usa. Economie de timp si de bani, pentru ca unele magazine ofera si reduceri de cateva procente pentru plata cu cardul. Cel mai des cumpar de la H&M, Marks&Spencer, Sabon, Mango, Pandora, Paula’s Choice, Farmacia Tei, Rangali, Estee Lauder… Transportul variaza intre 10 si 20 de lei, chiar si 0 daca este vreo promotie.
Mancare. Bringo, aplicatie pe telefon pentru cumparaturi. Platesti o taxa de 20 de lei, iar produsele sunt aduse acasa in maximum 2 ore. Si da, la acelasi pret din magazin, pentru “carcotasi”. De aici cumpar apa (vorba partenerului de viata, toata apa din hipermarket) si produse de uz casnic.
Real Foods.ro – site unde gasesc branza buna de la producatori romani, legume si fructe din gradinile autohtone, dar si citrice din import. Preturile sunt la fel ca in magazinele traditionale, dar gustul face diferenta. Mai ales pentru omleta din ouale cumparate de aici. Transportul costa 11 lei, iar daca un produs nu se afla pe stoc, primesti banii inapoi in cont si ii poti folosi la urmatoarea comanda. Bonus, in ziua livrarii primesti un mesaj cu intervalul in care iti sunt aduse produsele si de o harta interactiva, astfel incat poti urmari in timp real pozitia livratorului.
Caprina.ro – am cumparat de cateva ori de aici lapte de la ferma, iaurt si branza. Pot doar sa spun ca sunt minunate. Produsele sunt ambalate individual, iar livratorul are un POS mobil si o casa de marcat electronica. Primesti bonul pe loc. Da! Acesta e un alt avantaj al platitii cu cardul sau online, total este fiscalizat.
Vacantele din strainatate. Sigur, diferenta de curs de curs valutar, pentru ca am un card in lei. DAR, mai bine o pierdere de maximum 5 euro per vacanta. Altfel, bancnotele pot disparea oricand din buzunar.
Ce costuri sunt pentru un card, ma veti intreba. Daca avem un pachet mai mare, atunci nu exista comision de administrare si retragere numerar, interogarea sumei din cont este gratuita. Eu platesc o suma modifca pe luna pentru Home Bank, pe la bancomat trec rar spre deloc. Doar cand e musai.
Plata online sau cu cardul nu e doar pentru tineri, ci si pentru parintii nostri. Mama plateste cu cardul, matusa mea face asta. Nu e greu, tine de obisnuinta.
Mai e mult pana departe. Statisticile unui procesator de plati arata ca 40% dintre romani nu aveau card bancar in 2017.