Investitie in educatie sau cont de economii/ Education or economy trust fund VIDEO

 

Investitia in educatie e de fapt un cont de economii.

Nu trebuie sa renunti la obiceiul de a economisi cate putin lunar, daca deodata te indragostesti de pancakes-urile cu sirop de artar care iti aduc aminte de Canada si de limba franceza. Trebuie doar sa socotesti cat pui deoparte lunar si cat investesti in educatie. In acest caz, sa inveti limba franceza. La un moment dat o sa vezi ca o pasiune nu inseamna o cheltuiala in plus, ci investitie in viitorul tau.

IMG_1005

 

Cand aveam zece ani, am castigat o diploma la un concurs de desen organizat in Japonia. Am desenat o casa intr-un copac. Banal, spun eu acum. Inspirat, a spus mama, ingenios – tata. Eu spun ca s-a intamplat asta pentru ca ai mei m-au dus in fiecare saptamana la Clubul Elevilor. Ring a bell? Da, locul acela unde niste profesori minunati se ocupau de dezvoltarea ta personala. Cost? Pai timpul parintilor petrecut spre si de la locul cu pricina si orele in care ma ascultau si priveau mirati cum de au crescut flori pe casa desenata de mine sau de ce o veverita s-a imprietenit cu o pisica pe plansa mea.

La multi ani distanta a aparut proiectul DIY Chic Home inspirat de un om drag. Cu el impartasesc dragostea pentru o casa decorata ca in Provence, cu accesorii tocmai bune pentru o cafea new-yorkeza intr-o zi cu soare si mancare chinezeasca. Ultima mai putin, poate doar partea cu legume. DIY Chic Home inseamna tavi de lemn, ceasuri si decoratiuni de perete. Pictate, realizate cu tehnica decoupaje, gravate. Si cu mult suflet.

Am terminat un liceu bilingv romana-engleza asa ca pasiunea pentru opera lui William Shakespeare dureaza pentru mine mai mult decat visul unei nopti de vara. O pasiunea scumpa zic eu pentru ca atunci un dictionar Macmillan costa pe atunci cat jumatate de plin de benzina. Nu conta ca ai mei nu aveau nici masina, investitia lor a insemnat ulterior un examen Cambridge luat inca din liceu si un job de translator/organizare in cadrul unei agentii imobiliare in timpul facultatii, pentru scurt timp. Iar cartile in limba engleza, pe care le gaseam la o singura librarie in oras, erau un must in fiecare joi. Carti care costau de trei ori fata de unele in romana. Dar inseamna si ca acum stiu de trei ori mai multe cuvinte in engleza decat daca as fi invatat doar la scoala.

Economia. O da, economia. Un domeniu care parea complicat in liceu. Dar, vorba mamei, nici nu stii cat te ajuta la un moment dat. Se invata citind si recitind grafice si cand tatal iti explica ca economia este motorul lumii. Fara economie, nimic nu are sens. Dar return of investment e pe masura – economia este acum un job si o pasiune deopotriva. Nu mi-as inchipui sa ilustrez o idee fara un grafic. Deh!

China si limba chineza. Dincolo de un desert numit orez lipit (cel putin asa mi-a spus un om care iubeste si Romania si China deopotriva), orez cu taitei si trenuri de mare viteza, in urma cu doi ani m-am apucat sa invat chineza. In ciuda unor persoane care ma intrebau la ce bun sa invat chineza? Pai ce sa faci tu cu ea? La doar un an dupa am avut ocazia sa plec in China cu jobul. Asa ca a fost mai simplu sa ma inteleg cu cei de acolo, sa comand la restaurant si sa spun clar – eu vreau pui, nu carne de vita.

Cont de economii. Sunt un om cheltuitor. Sau mai bine spus, am fost. Asta pana mi-am dat seama ca un leu pus deoparte inseamna inzecit la un moment dat. Iar orice leu cheltuit inseamna un pas mai departe de acel curs, acea vacanta sau pur si simplu biletul de avion intr-un liber. Inseamna si ca ai bani pusi deoparte pentru momente in care s-e strica masina sau cine stie ce altceva…

In functie de banca, deschiderea/administrarea lui nu te costa nimic. Dobanda e mai mica decat in cazul unui depozit, dar poti avea acces la bani oricand fara sa o pierzi.

Asa ca investiti in educatie!

P.S Video-ul este montat de mine, filmat de Dan. Pentru ca mereu mai avem ceva de invatat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *